fredag 4 januari 2008

Kom ihåg Johnny

Johnny Cash, mannen som blev en ikon för ett helt land. Han var en av de första artisterna som visade sin ställning i politiken och kämpade för fångars rättigheter samt den lille människan. Han sjöng i en av sina sånger att han klär sig i svart för de som har det svårt, för att visa sin sympati. Han visste väl om hur det var att ha det svårt, han växte upp fattigt med sina föräldrar och syskon, förlorade en bror i en tragisk arbetsolycka i ung ålder.... Hans mor hade hela tiden stöttat hans sjungande, men efter olyckan tog det nästan ett år innan han sjöng igen. Familjen arbetade så att han i tonåren skulle kunna ta sång lektioner, men efter en lektion sa lärarinnan till honom att aldrig låta någon ändra hans sätt att sjunga, då han hade en sån unik röst. Efter en session inom flygvapnet gifte han sig och skaffade barn, i Memphis och fick efter ett tag sitt första skivkontrakt med den legendariske Musikproducenter Sam Phillips på Sun records....De första åren blev kaotiska, Johnny söp och blev beroende av uppiggande tabletter och Amfetamin...hans fru var inte heller glad åt att Johnny gick väl hem hos kvinnorna....På en av sina första turner träffade han en Ung June Carter (från den legendariska countrysläkten Carter family) han presenterade sig "Hello Im Johnny Cash, and I will marry you some day", efter några år senare efter att han blivit ren från droger och funnit Gud, friade han på scen till den djupt kristna June, som tackade ja, sedan var de gifta tills June dog.....Johnny blev så deprimerad att han själv dog fyra månader senare.

Hans musik är känd över hela världen och han har sålt över 50 miljoner skivor. Mest känd blev han efter de legendariska spelningarna på San Quentin och Folsom fängelset. Även Österåker anstalten i Sverige fick påhälsning av honom.Under 80 talet släppte han inte så mkt skivor, och han sålde dåligt förutom med de två skivor som han släppte med Kris Kristofferson, Willie Nelson och Waylon Jennings under namnet Highwaymen. Sedan på 90 talet kontaktades han av en producent som idag är något av en legend: Rick Rubin som ville spela in Johnny på hans skivbolag American records.

Johnny tackade ja och släppte i mitt tycke sina mest brillianta skivor, där han fick utlopp för sin kreativitet och det vär också genuint. Det mesta var akustiskt och väldigt känslosamt. Han fick även en yngre publik då som kanske inte hade hört honom innan, men nu dyrkade honom.

Han gjorde en osannolik cover på Nine Inch Nails sång "Hurt" och lyckades få den att bli hans sång. Många artister sa så efter att Johnny gjort en cover på deras sång; Han ägde den efter det, de kunde inte göra låten bättre än honom.

som vanligt har jag hittat lite youtube länkar:

http://www.youtube.com/watch?v=SmVAWKfJ4Go
http://www.youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY
http://www.youtube.com/watch?v=M89c3hWx3RQ

Ginza, har en massa skovor och musik dvd med Johnny och Highwaymen med....rekomenderas varmt....

//Fluff

Inga kommentarer: